De Spaarpomp

Is uw woning voorzien van een mechanische ventilatiebox?

Hangt deze ventilatiebox in de zelfde ruimte als uw cv-ketel en is deze ruimte in de buurt van uw dak? (afbeelding 1)

Indien dit bij u thuis het geval is, kunt u nu van start gaan met het besparen op uw gasverbruik door de installatie van onze spaarpomp. (afbeelding 2)

De eerste stap in de goede richting

De Inventum Spaarpomp is een hybride warmtepomp. Dat betekent dat hij enerzijds werkt op elektriciteit maar tevens kan worden ondersteund door de cv-ketel. Is er in huis meer vermogen gewenst, bijvoorbeeld als het buiten heel koud is, dan springt de cv-ketel bij. De Spaarpomp is compact en kan eenvoudig worden geïnstalleerd. Geen grote apparaten in je tuin of op het dak en geen gedoe met rommel op zolder. Hij werkt in combinatie met bijna iedere cv-ketel en zorgt ook nog eens voor gezonde lucht in uw huis. U bespaart al snel tussen de 25% en 50% op uw gasverbruik.

Hoe werkt de Spaarpomp?

De Spaarpomp is een hybride warmtepomp. Hij werkt in combinatie met uw cv-ketel. De Spaarpomp haalt warmte uit de lucht die normaal gesproken uw woning verlaat en warmt het water voor uw cv hiermee op. Is er in huis meer vermogen gewenst, bijvoorbeeld als u doucht, dan springt de cv-ketel bij. De lucht komt tussen de 18°C en 22°C graden de Spaarpomp binnen. In de Spaarpomp zit een warmtepomp die warmte uit ventilatielucht kan onttrekken. Door het onttrekken van warmte, stijgt de temperatuur van het koudemiddel en verdampt het. De damp gaat door een compressor, waar de druk opgevoerd wordt. In een condensor haalt de Spaarpomp de opgewekte warmte eruit en geeft het af aan uw verwarming. Dan verlaagt hij de druk, waardoor het koudemiddel klaar is voor een volgende ronde warmte winnen. De lucht die via je dak-doorvoer uw huis verlaat is nog 3 tot 7 graden. Zo hoeft uw cv-ketel minder hard te werken en verbruikt u minder gas.

Subsidie

Bij de aanschaf van een Spaarpomp van Inventum komt u in aanmerking voor de ISDE subsidie ter waarde van € 1.500,00. 
Op de website van RVO kunt u eenvoudig een aanvraag indienen. U heeft hiervoor een Digi-D code nodig en de meldcode; KA11861. 
Uw aanvraag dient binnen 6 maanden na installatie ingediend te zijn.

Besparing

De Spaarpomp levert een energiebesparing op die zorgt voor een lagere energierekening. Hoeveel lager, hangt af van verschillende factoren:

 1. De Spaarpomp zelf; de warmtepomp maakt gebruik van gratis omgevingswarmte. Om die warmte bruikbaar te maken is elektriciteit nodig. De verhouding tussen het benodigde elektrische vermogen en de afgegeven warmte is het rendement. Bij de Spaarpomp is het rendement hoog, namelijk 169%. Dit betekent dat je voor 4 kWh warmte 1 kWh elektriciteit nodig hebt. De Spaarpomp behoort tot een van de meest rendabele hybride warmtepompen.
 2. De woning; de warmtepomp werkt het meest efficiënt bij lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Maar lage temperatuurverwarming is alleen mogelijk als uw woning voldoende geïsoleerd is, zodat de warmte behouden blijft. Heeft u vloerverwarming? Dan is het rendement vele malen hoger dan bij radiatoren.
  3. Ook het soort woning en de ligging bepaalt hoeveel u bespaart op uw energierekening. Hoe meer kubieke meters (m3) uw woning bevat, hoe meer gas u verbruikt voor de verwarming van de woning. En een rijtjeshuis heeft doorgaans minder energie nodig dan een vrijstaand huis van vergelijkbare grootte. Ook hier geldt: hoe hoger uw gasrekening, hoe meer u in verhouding kunt besparen met het aanschaffen van een warmtepomp.
  4. Gezinssamenstelling; uiteraard speelt ook de grootte van uw gezin een rol. Hoe meer gezinsleden, hoe hoger het energieverbruik. Daarnaast zijn de gewoonten binnen uw huishouden bepalend: hoe lang wordt er dagelijks gedoucht en hoe wordt er omgegaan met de thermostaat?
  Uitgaande van een gemiddelde Nederlandse woning met een aardgas verbruik van 1700 m³, kan een hybride installatie het aardgasverbruik laten dalen naar
  1000 m3. De warmtepomp gebruikt ongeveer 1100 Kwh elektra. Per jaar kan dit ongeveer € 230,00 euro besparing opleveren.

Levering en montage

Uw bestaande mechanische ventilatie box wordt gedemonteerd en vervangen door de Spaarpomp. De Spaarpomp wordt aangesloten op de aanwezige afzuigkanalen, cv-leidingen en elektriciteit. Voor de sturing van de Spaarpomp wordt deze aangesloten op het opentherm contact van uw huidige cv-ketel.

Dak doorvoer

Ten behoeve van een juiste werking wordt er een nieuwe geïsoleerde dak doorvoer geplaatst. Aangezien de lucht die uitgeblazen wordt tussen de 3 en 7 graden kan liggen bestaat er een kans op condensvorming aan de buitenzijde van deze buis. Om lekkages, sporen en overlast te voorkomen wordt deze ook vervangen voor een geïsoleerde uitvoering.

Filter

De Spaarpomp heeft weinig zorg nodig. Afhankelijk van het gebruik, dien je 1 of 2 keer per jaar het filter te vervangen. Op het scherm van de Spaarpomp kun je zien wanneer je dit moet doen.

De voordelen op een rij:

 • Compact: Past overal en heeft geen buitenunit
 • Gezond: Zorgt voor een gezond binnenklimaat door natuurlijke ventilatie
 • Besparing: Bespaart 25% tot 50% gas
 • Subsidie: Subsidie van € 1.500,00
 • Energielabelsprong

Garantie

 • 2 jaar volledige garantie op onderdelen en arbeidsloon
 • 3 jaar aanvullend op onderdelen exclusief arbeidsloon
 • 10 jaar op de beschikbaarheid van onderdelen

Radiatoren niet goed afgesteld

Bij het gros van de woningen, zelfs bij nieuwbouw, is de cv-installatie niet optimaal ingesteld. Met nadelige gevolgen voor het energieverbruik en comfort. Door de doorstroming van het water in de radiatoren beter in te stellen, verbetert de warmteafgifte ervan, waardoor het gasverbruik vaak met 10% en soms wel 20% daalt. Door de betere warmteverdeling tussen de radiatoren zorg je er bovendien voor dat kamers niet meer te warm of te koud worden ten opzichte van de rest van het huis.

Brochure spaarpomp

Waterzijdig inregelen: bij installatie of achteraf

Het instellen van de radiatoren van de cv-installatie wordt ‘waterzijdig inregelen’ genoemd. Vroeger was het niet ongewoon dat installateurs dit deden bij het installeren van een nieuwe ketel. Dat kan nog steeds, en is een erg goed idee. Maar vrijwel geen installatiebedrijf biedt dit nog spontaan aan. Waarschijnlijk uit angst om als ‘duur’ gezien te worden, want het kost tijd en dus geld. Soms ontbreekt ook simpelweg de expertise.

Het is raadzaam om bij vervanging van de installatie de doorstroming van de spaarpomp en cv-installatie waterzijdig te laten inregelen. Is dit bij de installatie niet gebeurd, dan loont het ook om dit achteraf alsnog te (laten) doen. Met een goed ingeregelde cv-installatie bespaar je al snel €100 per jaar. Direct Duurzaam regelt dit gelijk voor u bij aanschaf en installatie van de spaarpomp.

Technische gegevens

Algemeen    
Max. opgenomen elektrisch vermogen Watt 620
Gemiddeld opgenomen elektrisch vermogen watt 300
Netspanning Volt 230
Maximaal geleverd thermisch vermogen kWth 1,7
COP (20 ºC – 45 ºC) 4,2
Afmetingen en gewicht    
Hoogte mm 570
Breedte mm 500
Diepte mm 500
Gewicht kg 45
Aansluitingen    
Luchtinlaat mm 150
Luchtuitlaat mm 150
Ventilatievolume warmtepompbedrijf

m³/h

 

100-250
Max. aanvoertemperatuur ºC 60
Ventilatievolume stand 1 m³/h 50-350
Ventilatievolume stand 2 m³/h 50-350
Ventilatievolume stand 3 m³/h 50-350
Geluidsniveau NEN-EN-ISO 3744 dBa 47

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!